W związku ze zdiagnozowaną insulinoopornością, zastanawiasz się nad na zastosowaniem diety pudełkowej. Argumentów masz mnóstwo – brak czasu na przygotowanie posiłków, brak wiedzy, jak odpowiednio mają wyglądać dania w IO, a może po prostu – nic już nie działa, wskaźnik HOMA-IR ciągle jest nieprawidłowy, a Ty ciągle się martwisz o swoje zdrowie. Jak najbardziej, decyzja jest słuszna, ale rynek diet pudełkowych jest już tak bogaty, że wybranie słusznej oferty graniczy z cudem. W takim razie – jak wybrać najlepszy catering dietetyczny przy insulinooporności? Czym się kierować? Jaką dietę dla siebie wybrać, aby miała pozytywny wpływ na nasze zdrowie?
Catering dietetyczny – z czym to się właściwie je?
Catering dietetyczny ma na celu dostarczenie Ci zbilansowanych posiłków bezpośrednio pod drzwi Twojego domu lub miejsca w pracy. W ofertach firm z dietami pudełkowymi zazwyczaj masz do wyboru wiele wariantów posiłkowych (3 posiłki, 4 posiłki, 5 posiłków) oraz różne kaloryczności. Jako że dietetyka jest nauką niezwykle dynamiczną i świadomość żywieniowa w naszym kraju rośnie ogromnym tempie (i słusznie!), rynek cateringów dietetycznych również stale powiększa się, oferując coraz to nowe opcje, dostosowane do preferencji klientów. I tak przykładowo mamy cateringi specjalizujące się dietach odchudzających, wegańskich, wegetariańskich, cukrzycowych oraz oczywiście – dostosowanych dla osób z insulinoopornością.
Jaki będzie najlepszy catering dietetyczny przy insulinooporności?
Przede wszystkim – dobry catering dietetyczny będzie miał zatrudnionego dietetyka klinicznego – osobę odpowiednio przeszkoloną do tworzenia menu dla osób z insulinoopornością. Tak jak IO nie leczymy u ortopedy lub (o zgrozo) u mechanika lotniczego, tylko u specjalisty endokrynologa, tak odpowiedni catering dietetyczny będzie miał do swojej dyspozycji dietetyka. Właśnie dlatego, że jeśli jesteś na początku swojej drogi z IO – to masz prawo mieć mnóstwo pytań, masz prawo do konsultacji z profesjonalistą, masz prawo porozmawiać z kimś, kto zna to schorzenie od podszewki i chce Ci pomóc. A ponadto z dietetykiem wiąże się jeszcze jedna sprawa – wykwalifikowany specjalista pomoże Ci dobrać kaloryczność diety, dostosowaną pod Twoje zapotrzebowanie. Tak, tak – nie bierz w ciemno diety, tylko dlatego, że hucznie jest nazwana „dieta dla IO” – zapytaj, czy to właśnie ta dieta będzie odpowiednia dla Twojego organizmu. Jeśli jednak ogarniasz podstawy dietetyki, wiesz jakie masz zapotrzebowanie kaloryczne, wówczas zostaje Ci opcja wyboru – 3, 4 czy 5 posiłków? Tutaj również może przydatna okazać się może pomoc specjalisty od żywienia – w wielu wypadkach jest to zależne od poziomu glukozy i insuliny w surowicy krwi, a czasami także trybu życia.
Ponadto najlepszy catering dietetyczny przy insulinooporności nie będzie miał w ofercie tylko jednego rodzaju diety dla IO. Przecież możesz nie jeść mięsa i/lub ryb, mieć nietolerancje pokarmowe (gluten oraz mleko i produkty mleczne) – a nadal jadłospis powinien być dostosowany pod swoją jednostkę chorobową. Inną jeszcze kwestią są tzw. „śniadania białkowo-tłuszczowe”, które wśród osób z insulinoopornością także cieszą się dużym powodzeniem, ale niestety, tworzenie takich śniadań jest niezwykle problematyczne. Mogłaś też mieć IO przed ciążą, a teraz, kiedy już się cieszysz stanem błogosławionym, to obawiasz się o ofertę dla standardowego klienta cateringu, która może zawierać produkty przeciwwskazane, takie jak np. kiełki. Dlatego też catering dietetyczny z dużym doświadczeniem oraz z odpowiednio wykwalifikowanym personelem powinien wyjść naprzeciw większości i mieć w ofercie kilka opcji, zależnych od preferencji klienta.
W wyborze pomoże Ci także zerknięcie w menu cateringu dietetycznego – skoro inwestujesz już w dietę pudełkową, to warto, aby była ona urozmaicona, korzystała z szerokiego asortymentu produktów spożywczych, wykorzystywała różne techniki kulinarne i przede wszystkim, żeby była smaczna. Przecież nic tak nie zniechęca do diety, jak mdłe lub nijakie jedzenie, nieciekawy wygląd potraw oraz duża powtarzalność (fajnie przecież jest próbować wielu potraw!). Dobry catering dietetyczny ma zaplanowane menu kilka dni do przodu, więc zawsze masz możliwość porównania oferty i wyboru tego, który pasuje Ci najbardziej.
A co się tam w tym pudełku znajduje, hm?
Catering wybrany, dostajesz swoje upragnione pudełka, a tam etykieta z opisem: „Śniadanie: Kanapka z szynką i pomidorem”. Niby w porządku, bo widzisz, że chleb jest ciemny, szynka „chuda” (prawdopodobnie indyk lub kurczak) i warzywo – tutaj akurat mamy do czynienia z pomidorem. Jednak z tym daniem problem jest nieco bardziej złożony – po pierwsze: nie wiemy, czy pieczywo faktycznie jest dostosowane dla osób z insulinoopornością (jakie mąki zawiera? Jakie dodatki? Ciemne pieczywo wcale nie oznacza, że jest z pełnoziarnistej mąki, może być po prostu zabarwione karmelem), po drugie: jakiej jakości jest wędlina (czy jest „kupna”? Jeśli tak, to jaki ma skład? Wędliny często zawierają przykładowo glukozę, która nie jest wskazana w IO). I ostatnia kwestia – ile tam tego pomidora jest? Bo jeśli do śniadania dostajesz 2 ćwiartki pomidora, to uwierz – nie jest to odpowiedni catering przy insulinooporności z bardzo prostego względu – warzyw powinno być „na full”. Czyli jak powinna wyglądać etykieta Twojego pudełka? A no, catering dietetyczny, który nie będzie miał nic do ukrycia, zawsze poda Ci dokładnie wszystkie składniki, jakich użył do przygotowania posiłku. Jest mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850? Świetnie. Wędlina z własnego wypieku? Idealnie. Pomidor w ilości hurtowej? Perfekcyjnie. Żadnych półproduktów i gotowych produktów, wszystko zgodne z zaleceniami dla osób z insulinoopornością? Chyba mamy bingo.
Wobec tego, zostaje nam w takim razie omówienie wartości odżywczych, które również catering dietetyczny powinien móc Ci przedstawić. W diecie dla insulinoopornych bardzo ważne są proporcje białek, tłuszczów i węglowodanów, dlatego też niezwykle istotne znaczenie ma odpowiednie zbilansowanie posiłków. Tutaj nie ma żadnych przypadków, każdy posiłek jest przecież istotny w walce o własne zdrowie.