Jak zadbać o świeżość posiłków podczas upałów?

Catering2be

Jak zadbać o świeżość posiłków podczas upałów?

Gdy temperatura na zewnątrz zdecydowanie się podnosi obniżają się chęci i motywacja do utrzymywania dotychczasowych założeń, również tych związanych z utrzymaniem prawidłowej diety. Z reguły odechciewa nam się jedzenia w ciągu dnia, a jeść zaczynamy dopiero wtedy, gdy robi się troszkę chłodniej, czyli wieczorami. Duży deficyt, który tworzymy nie jedząc przez cały dzień powoduje, że na koniec dnia organizm chcąc go uzupełnić i zabezpieczyć się przed kolejnym „pozwala” nam spożyć zdecydowanie więcej pokarmu niż faktycznie potrzebujemy w danej chwili. Może to prowadzić bezpośrednio do nadmiernej podaży energii przez co niweczyć dotychczasowo osiągnięte efekty w obniżaniu masy ciała. Warto również zwrócić uwagę, że podczas letnich dni zdecydowanie częściej sięgamy po produkty chłodzące np. lody czy zimne napoje gazowane będące również źródłem dużej ilości cukrów prostych i tzw. pustych kalorii. Z drugiej zaś strony chętniej spędzamy czas na świeżym powietrzu i jesteśmy bardziej aktywni co może zwiększać w efekcie wydatki energetyczne, co będzie korzystnie wpływało na ewentualne obniżanie masy ciała.

W catering2be dbamy o to, aby dostarczane przez nas posiłki były lekkie i stanowiły źródło zdrowego orzeźwienia. Próbujemy znaleźć balans pomiędzy tym co dzieje się w przyrodzie, a tym co znajduje się w Waszych pudełkach. Staramy się serwować lekkie i orzeźwiające smoothie, koktajle, desery jogurtowe i chłodniki, aby po wyjęciu z lodówki stanowiły pożywny i nieuciążliwy posiłek w czasie dużych upałów. Dbamy, aby cały proces obróbki technologicznej przebiegał w odpowiedni sposób, a gotowe posiłki zanim trafią w Wasze ręce były przez cały czas przechowywane w warunkach chłodniczych. Chcemy abyście cieszyli się świeżością i atrakcyjnością naszych posiłków w każdych warunkach. Prosimy więc abyście pamiętali, że wszystkie posiłki, które od nas otrzymujecie powinny być przechowywane w warunkach chłodniczych szczególnie w upalne, letnie dni. Przypominamy również, że nasze posiłki są skomponowane tak, aby można było swobodnie zamienić śniadanie z kolacją oraz drugie śniadanie z podwieczorkiem. W związku z tym, jeżeli wiesz, że któryś posiłek zabierasz ze sobą i nie będziesz miał dostępu do lodówki to wybierz ten, który dłużej zachowa świeżość w warunkach poza chłodniczych.

Tylko jak zdecydować, który posiłek dłużej wytrzyma?

Oto dwie najważniejsze wskazówki.

  1. Zwróć uwagę na skład posiłku – jeżeli znajduje się w nim świeży, nieprzetworzony owoc, fermentowany produkt mleczny np. jogurt czy kefir albo produkt kiszony typu kapusta lub ogórki taki posiłek nawet po nieznacznym nagrzaniu może się zepsuć i spowodować nieprzyjemną „eksplozję”
  2. Wybierz posiłek po obróbce termicznej – procesy technologiczne wykorzystujące wysoką temperaturę dezaktywują działanie wielu drobnoustrojów zwiększając bezpieczeństwo mikrobiologiczne pokarmów jednocześnie wydłużając ich świeżość

Proponujemy również zaopatrzyć się w torbę termoizolacyjną, która może pomóc przedłużyć świeżość otrzymywanych posiłków.

Razem zadbajmy o to, aby żywność dotrwała, w idealnym stanie, do momentu jej skonsumowania.

Smacznego życzy zespół Catering2be.