Insulinooporność – co jeść, a czego nie jeść?

Formalnie nie jest uznawana za chorobę, ale jest to alarmujący stan przedcukrzycowy. Stwierdzono u Ciebie insulinooporość i nie wiesz, co jeść? Odpowiednie nawyki żywieniowe i zmiana stylu życia, pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II. Czy wiesz, że liczba osób chorujących na cukrzycę na świecie, zwiększyła się ponad 3,5-krotnie w ciągu ostatnich 35 lat? Wraz z otyłością brzuszną, insulinooporność odgrywa kluczową rolę w rozwoju zespołu metabolicznego. Można temu zapobiec poprzez redukcję masy ciała oraz prawidłowy sposób odżywiania, dlatego jeśli masz insulinooporość, sprawdź co to jest i co warto jeść.

Insulinooporość – co to jest?

Insulina to hormon, który umożliwia obniżenie poziomu glukozy we krwi oraz uczestniczy w metabolizmie glukozy, białek i tłuszczów. W ten sposób zapewnia odpowiednie wykorzystanie tych składników przez organizm. U niektórych osób dzieje się tak, że organizm nie reaguje odpowiednio na insulinę. Komórki stają się oporne na jej wydzielanie, wskutek czego trzustka wydziela jeszcze więcej insuliny. Taki stan nazywamy insulinoopornością. W konsekwencji prowadzi to do stanu przedcukrzycowego, a gdy stężenie glukozy utrzymuje się na wysokim poziomie następuje rozwój cukrzycy.

Insulinooporość – co jeść?

Wiesz już, że masz insulinooporność, ale od czego zacząć? Warto zaprzyjaźnić się z indeksem glikemicznym, który informuje o tym, jaki wpływ ma dany produkt na poziom glukozy we krwi w 2 godziny po jego spożyciu. To pozwala w prosty sposób określić, co można jeść w przypadku insulinoodporności. Poniżej przedstawiamy zasady żywienia, które warto wdrożyć:

  • W ciągu dnia jedz cztery, maksymalnie pięć posiłków.
  • Wybieraj produkty o niskim indeksie glikemicznym, które są bogate w błonnik pokarmowy. Idealne będą produkty pełnoziarniste: pieczywo razowe, ryż brązowy, kasza pęczak lub gryczana, płatki zbożowe czy otręby.
  • Spożywaj warzywa w dużej ilości, najlepiej surowe.
  • Jedz surowe owoce maksymalnie 2x dziennie, ale unikaj tych bardzo dojrzałych oraz suszonych.
  • Korzystny wpływ na insulinooporność mają również kwasy tłuszczowe Omega 3, dlatego warto jeść tłuste ryby morskie, orzechy, nasiona, pestki, olej rzepakowy i lniany.
  • Zwiększ ilość białka w diecie – chude mięso, ryby, jaja, mleko i produkty mleczne, a także rośliny strączkowe.

Insulinooporość – czego nie jeść?

Insulinooporość wiąże się niestety z ograniczeniami. Czego nie można jeść?

  • Ogranicz do minimum spożycie cukrów prostych, w tym syrop glukozowo-fruktozowy. Wyrób w sobie nawyk czytania etykiet.
  • Wyeliminuj z diety wyroby cukiernicze o wysokiej zawartości cukru oraz niskiej zawartości błonnika: białe pieczywo, ciastka, ciasteczka, słodkie drożdżówki czy rogaliki.
  • Nie kupuj słodzonych produktów mlecznych, w szczególności jogurtów owocowych. Zwróć też uwagę na roślinne zamienniki, które zawierają dużą ilość cukru.
  • Pożegnaj się z wysoko przetworzonymi produktami takimi jak fast food, batoniki, gotowe potrawy mrożone.

Zadbaj o aktywność fizyczną

Pamiętaj o ruchu – dieta wspomagana aktywnością fizyczną daje najlepsze rezultaty. Dzięki ruchowi zwiększa się wrażliwość komórek na działanie insuliny. Nie musisz od razu zostać członkiem lokalnego klubu sportowego, ponieważ wystarczą regularnie powtarzane, proste ćwiczenia i długie spacery. Pamiętaj, że obniżenie masy ciała pozwala utrzymać prawidłowy poziom glukozy oraz insuliny we krwi. Każda aktywność fizyczna pomaga osiągnąć postawiony sobie cel.

Catering dietetyczny dla osób z insulinoopornością w Warszawie

Jeśli nie masz czasu na przygotowanie zbilansowanych posiłków, wybierz sprawdzony catering dietetyczny w Warszawie. W ofercie Catering2be znajduje się między innymi profesjonalnie przygotowana dieta dla osób z insulinoopornością, która zawiera produkty o niskim indeksie glikemicznym. Daje również możliwość wyboru liczby posiłków (4 lub 5) oraz śniadań białkowo-tłuszczowych lub klasycznych w zależności od Twojej insulinooporności.