Rodzaj spożywanego pokarmu wpływa bezpośrednio na nasze samopoczucie oraz zdrowie, to jest pewne. Jednak czy codzienną dietą możemy zapobiec przeziębieniu, czy grypie?
Okazuje się, że w pewnym stopniu tak. Są składniki diety, które bezpośrednio działają na nasz układ odpornościowy i obniżają ewentualny stan zapalny. Do tej grupy zaliczane są przede wszystkim kwasy tłuszczowe nienasycone z rodziny omega-3, (oraz ich odpowiedni stosunek do kwasów tłuszczowych z rodziny omega 6), antyoksydanty – witamina A, C, E, cynk, selen, flawonoidy, ale także żelazo, oraz witamina D. Ta ostatnia najlepiej wykorzystywana jest przez nasz organizm, gdy pochodzi z syntezy skórnej, jednak możemy ją dostarczyć również poprzez spożywanie odpowiedniej ilości tłustych ryb morskich takich jak np. łosoś, śledź czy makrela. Gdzie możemy znaleźć pozostałe składniki?
Nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega 3 również znajdują się w tłustych rybach morskich, ale nie tylko, także siemię lniane, orzechy włoskie czy nasiona chia są bogatym ich źródłem zarówno w formie mielonej jak i w postaci olejów. Należy jednak pamiętać, że są to produkty wysokokaloryczne i ich spożycie powinno być kontrolowane przy obniżaniu masy ciała.
Antyoksydanty znajdują się przede wszystkim w owocach i warzywach. Wystarczy pół czerwonej papryki lub dwa kiwi, 3/4 pomarańczy lub 100g kapusty aby spełnić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego szczególnie gdy zaczyna się proces chorobowy w naszym organizmie.
Flawonoidy znajdziemy głownie w fioletowych warzywach i owocach (bakłażan, owoce jagodowe ( – jagody, borówki, aronia, jagody acai), czerwona kapusta, fioletowe buraki czy fioletowa marchewka) ale także w kakao (można pozwolić sobie na 3 kostki gorzkiej czekolady co najmniej 70% kakao dziennie) oraz zielonej herbacie (wystarczą 2 filiżanki liściastej herbaty dziennie).
Witaminę A w postaci beta – karotenu znajdziemy m.in. w pomarańczowych warzywach takich jak dynia, marchewka, batat, ale także w brokułach, papryce, pomidorach, kabaczkach, mango, brzoskwiniach czy pomarańczach. Witamina E znajduje się w produktach w towarzystwie tłuszczu, dlatego możemy znaleźć ją między innymi w orzechach, pestkach, nasionach oraz olejach. Cynk i selen znajdziemy w nasionach roślin strączkowych, kiełkach oraz w nasionach, pestkach i orzechach, a także w pełnoziarnistych produktach zbożowych.
Pozostałe produkty, na które warto zwrócić uwagę w okresie podwyższonego ryzyka przeziębień to: imbir, kurkuma, szpinak, jarmuż, cebula, czosnek, tymianek, rozmaryn, rumianek, lipa, dzika róża oraz miód. Należy jednak pamiętać, że miód w przypadku bólu gardła lub chrypy może nasilać powyższe objawy.
Podsumowując, aby wspomóc swój organizm w czasie, gdy wszyscy na około „kichają i prychają” odżywiaj się w sposób pełnowartościowy, smaczny, kolorowy i przede wszystkim urozmaicony. Wszystko to i wiele więcej znajdziesz na co dzień w naszym Cateringu dietetycznym 2be. Zapraszamy!