Czy to co jem wpływa na moją odporność?

Dieta

Rodzaj spożywanego pokarmu wpływa bezpośrednio na nasze samopoczucie oraz zdrowie, to jest pewne. Jednak czy codzienną dietą możemy zapobiec przeziębieniu, czy grypie?

Okazuje się, że w pewnym stopniu tak. Są składniki diety, które bezpośrednio działają na nasz układ odpornościowy i obniżają ewentualny stan zapalny. Do tej grupy zaliczane są przede wszystkim kwasy tłuszczowe nienasycone z rodziny omega-3, (oraz ich odpowiedni stosunek do kwasów tłuszczowych z rodziny omega 6), antyoksydanty – witamina A, C, E, cynk, selen, flawonoidy, ale także żelazo, oraz witamina D. Ta ostatnia najlepiej wykorzystywana jest przez nasz organizm, gdy pochodzi z syntezy skórnej, jednak możemy ją dostarczyć również poprzez spożywanie odpowiedniej ilości tłustych ryb morskich takich jak np. łosoś, śledź czy makrela. Gdzie możemy znaleźć pozostałe składniki?

Nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega 3 również znajdują się w tłustych rybach morskich, ale nie tylko, także siemię lniane, orzechy włoskie czy nasiona chia są bogatym ich źródłem zarówno w formie mielonej jak i w postaci olejów. Należy jednak pamiętać, że są to produkty wysokokaloryczne i ich spożycie powinno być kontrolowane przy obniżaniu masy ciała.

Antyoksydanty znajdują się przede wszystkim w owocach i warzywach. Wystarczy pół czerwonej papryki lub dwa kiwi, 3/4 pomarańczy lub 100g kapusty aby spełnić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego szczególnie gdy zaczyna się proces chorobowy w naszym organizmie.

Flawonoidy znajdziemy głownie w fioletowych warzywach i owocach (bakłażan, owoce jagodowe ( – jagody, borówki, aronia, jagody acai), czerwona kapusta, fioletowe buraki czy fioletowa marchewka) ale także w kakao (można pozwolić sobie na 3 kostki gorzkiej czekolady co najmniej 70% kakao dziennie) oraz zielonej herbacie (wystarczą 2 filiżanki liściastej herbaty dziennie).

Witaminę A w postaci beta – karotenu znajdziemy m.in. w pomarańczowych warzywach takich jak dynia, marchewka, batat, ale także w brokułach, papryce, pomidorach, kabaczkach, mango, brzoskwiniach czy pomarańczach. Witamina E znajduje się w produktach w towarzystwie tłuszczu, dlatego możemy znaleźć ją między innymi w orzechach, pestkach, nasionach oraz olejach. Cynk i selen znajdziemy w nasionach roślin strączkowych, kiełkach oraz w nasionach, pestkach i orzechach, a także w pełnoziarnistych produktach zbożowych.

Pozostałe produkty, na które warto zwrócić uwagę w okresie podwyższonego ryzyka przeziębień to: imbir, kurkuma, szpinak, jarmuż, cebula, czosnek, tymianek, rozmaryn, rumianek, lipa, dzika róża oraz miód. Należy jednak pamiętać, że miód w przypadku bólu gardła lub chrypy może nasilać powyższe objawy.

Podsumowując, aby wspomóc swój organizm w czasie, gdy wszyscy na około „kichają i prychają” odżywiaj się w sposób pełnowartościowy, smaczny, kolorowy i przede wszystkim urozmaicony. Wszystko to i wiele więcej znajdziesz na co dzień w naszym Cateringu dietetycznym 2be. Zapraszamy!