Nietolerancja laktozy- czy ten problem mnie dotyczy?

Catering2be

Nietolerancja laktozy- czy ten problem mnie dotyczy?

Z tego artykułu dowiesz się czym właściwie jest laktoza, jak objawia się nietolerancja laktozy, jak ją diagnozować i jak leczyć.

Laktoza jest to dwucukier składający się z glukozy i galaktozy, który występuje naturalnie w mleku ludzkim i innych ssaków. Mleka krowie, kozie i owcze, a także ich przetwory zawierają laktozę w różnych ilościach. Fermentowane produkty mleczne takie jak jogurt, kefir czy zsiadłe mleko zawierają mniejsze ilości tego dwucukru ze względu na to, że jest on składnikiem rozkładanym i zużywany przez bakterie w procesie fermentacji.

W organizmie człowieka do rozłożenia i przyswojenia laktozy niezbędny jest specyficzny enzym – laktaza. Niedobór tego enzymu może powodować zaleganie dwucukru w przewodzie pokarmowym i jego fermentacje przez bakterie jelitowe, w wyniku której powstają gazy i kwasy. Nietolerancja laktozy może objawiać się więc poczuciem dyskomfortu, bólem brzucha, uczuciem przelewania, nadmiernym wydzielaniem gazów i biegunkami o kwaśnym zapachu. Dodatkowo, gdy to schorzenie nie jest odpowiednio zdiagnozowane i/lub leczone może powodować niespecyficzne objawy, niezwiązane z przewodem pokarmowym np. problemy skórne, obniżony nastrój, a nawet depresja. Może być to związane z podrażnieniem błony śluzowej przewodu pokarmowego, zaburzeniem flory jelitowej a także niedoborami związanymi ze zmniejszonym wchłanianiem składników mineralnych i witamin.

Nietolerancja laktozy jest schorzeniem występującym mniej więcej u 1/3 polskiej populacji w różnym nasileniu. Bardzo rzadko w populacji ogólnej występuje alaktazja, czyli schorzenie genetyczne przy którym enzym laktaza nie jest produkowany. Częściej występują hipolaktazje w postaci pierwotnej (zaburzenia w obrębie genu LCT, diagnozowana u młodzieży i młodych dorosłych, niespecyficzna, nieodwracalna) lub wtórnej (u chorych na celiakię, chorobę Leśniowskiego-Crohna, mukowiscydozę, po antybiotykoterapii, po chemioterapii, czy przy nadmiernym spożywaniu alkoholu; może być odwracalna) gdzie produkcja tego enzymu jest zmniejszona.

Diagnostyka nietolerancji laktozy może być przeprowadzona za pomocą kilku badań np. badania zawartości glukozy w osoczu, badania ph kału, testu genetycznego LCT. Natomiast najbardziej miarodajna jest metoda oddechowego testu wodorowego, która jest dość szybka i nieinwazyjna lub próba eliminacyjna. Ta ostatnia polega na całkowitym wykluczeniu z diety produktów będących źródłem laktozy na okres minimum 2 tygodni. Jeżeli po tym czasie ustąpiły wszystkie problemy żołądkowo-jelitowe i inne objawy niepożądane możemy uznać, że znaleźliśmy „winowajcę”. Ma tutaj jednak bardzo duże znaczenie to, aby wszystkie źródła tego składnika z diety wyeliminować nie eliminując jednocześnie niezbędnych składników, które zwykle dostarczają nam te produkty (m.in. wapń).

W diecie bezlaktozowej warto zadbać o odpowiednią podaż wapnia ze źródeł poza mlecznych. Dobrym źródłem tego składnika mogą być np. ryby (np. sardynki), nasiona roślin strączkowych (np. fasola, soja), suszone owoce (np. figi), zielone warzywa liściaste (np. jarmuż, natka pietruszki), nasiona i orzechy (np. mak i migdały), ale także fortyfikowane produkty takie jak napoje sojowe, migdałowe czy owsiane będące substytutem mleka i jego przetworów. Wspomniane produkty dobrane w odpowiedni sposób zapewnią niezbędną ilość wapnia w codziennej diecie zarówno na czas diagnostyki nietolerancji laktozy jak i podczas leczenia jej objawów. Pamiętajmy, że nietolerancja laktozy wynikająca z hipolaktazji wtórnej może być odwracalna, gdy równowaga flory bakteryjnej naszego przewodu pokarmowego wróci do normy. Ponadto tolerancja laktozy jest kwestią indywidualną i zależy również od ilości spożycia produktów ją zawierających.

W Catering2be zapewniamy całkowitą eliminację laktozy w wariancie diety no milk and dairy, z której wykluczamy mleko i jego przetwory zastępując je odpowiednio dobranymi produktami, tak aby ograniczyć występowanie ewentualnych niedoborów składników mineralnych i witamin związanych z eliminacją tak dużej grupy produktów.