Bób – drogocenna roślina strączkowa

Bób – drogocenna roślina strączkowa

Bób
Nasiona roślin strączkowych takie jak soja, fasola, soczewica, ciecierzyca, groch czy bób to wspaniałe źródła wielu składników odżywczych, mineralnych oraz witamin. Były jedzone już w czasach starożytnych, a teraz przechodzą swój renesans w związku z rosnącą modą na dania bezmięsne inspirowane kulturą wschodu. Bób natomiast jest produktem kojarzonym z tradycyjnymi polskimi potrawami w okresie wczesno letnim.
Bób jest niskokalorycznym produktem (77 kcal/ 100g), bogatym w białko i węglowodany złożone, który doskonale sprawdzi się na drugie śniadanie lub podwieczorek. Jeżeli jest młody możemy go spożywać na surowo ze skórką, jednak taka forma nie jest wskazana dla osób o wrażliwym przewodzie pokarmowym. Gdy ugotujemy bób bez przykrycia, w lekko osolonej wodzie, przez ok 15 min i obierzemy go ze skórki, ograniczymy ilość drażniących substancji i potrawa stanie się bardziej lekkostrawna. Doskonale sprawdza się on w sezonowych sałatkach, zupach a także jako samodzielny produkt gotowany z miętą lub koprem.
Bób jest bogaty w niacynę, kwas foliowy, beta- karoten, witaminę C i błonnik pokarmowy. Dzięki temu reguluje funkcjonowanie przewodu pokarmowego wspierając powstawanie korzystnej mikroflory jelitowej i wymiatając szkodliwe produkty przemiany materii. Ponadto dzięki wysokiej zawartości błonnika powoduje szybkie uczucie sytości, efekt ten jest pożądany w procesie odchudzania oraz utrzymywania odpowiedniej masy ciała. Bób także obniża stężenie cholesterolu we krwi oraz korzystnie wpływa na ciśnienie tętnicze krwi.
Produkt ten nie jest jednak polecany wszystkim. Ze względu na stosunkowo wysoki indeks glikemiczny nie powinien być spożywany przez diabetyków oraz kobiety z cukrzycą ciążową. Ponadto produkt ten charakteryzuje się wysoką zawartością puryn przez co powinien być również ograniczany przez osoby chore na dnę moczanową.
W naszym cateringu dietetycznym używamy bobu, aby wzbogacić i urozmaicić potrawy proponowane naszym klientom. Jednak bierzemy pod uwagę ograniczenia związane z jego stosowaniem.