Ksylitol – cukier zdrowy dla zębów?

Ksylitol – cukier zdrowy dla zębów?

 

Ksylitol jest naturalną substancją o słodkim smaku otrzymywaną z żywicy brzozy. Chemicznie nie jest zaliczany do węglowodanów lecz do grupy polioli, czyli alkoholi wielowodorotlenowych. Jego słodkość jest porównywalna do „zwykłego” cukru, a przy okazji dostarcza do naszego organizmu o 40% mniej energii niż jego buraczany lub trzcinowy odpowiednik. (Czyli spożywając łyżeczkę cukru (5g) dostarczamy do naszego organizmu 20 kcal a ksylitolu zaledwie 12 kcal.) Dzięki tej właściwości jest bardzo korzystny przy obniżaniu masy ciała oraz w terapii cukrzycy. Ponadto ksylitol nie podwyższa poziomu glukozy we krwi i do jego metabolizowania nie jest potrzebna insulina, co również jest korzystne dla osób z cukrzycą i/ lub insulinoopornością. W związku z powyższym wykorzystujemy go do przygotowywania dla Was smakowitych słodkości.
Wprowadzenie ksylitolu jako zamiennika cukru w naszej diecie nie tylko spowoduje obniżenie jej kaloryczności, ale także pozwoli nam ochronić nasze zęby przed próchnicą. Dzieje się tak dlatego, że ma on zdolności bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Znaczy to, że bakterie próchnicotwórcze nie mogą rozwijać się w jego otoczeniu, oraz nie jest dla nich źródłem pożywienia w odróżnieniu od sacharozy. Ponadto gdy ksylitol wniknie do wnętrza komórki bakteryjnej dochodzi do jej uszkodzenia bądź rozpadu. Cukier brzozowy powoduje zwiększenie produkcji śliny, co również działa przeciwpróchniczo. Ponadto reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową w jamie ustnej przez co działa korzystnie na mineralizację szkliwa.
Ze względu na to, że ksylitol ulega fermentacji w jelicie jest uważany za prebiotyk, który wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej w jelitach. Jednakże jego zbyt duże spożycie może powodować bóle brzucha, wzdęcia lub może mieć efekt przeczyszczający.
W naszym cateringu dietetycznym stosujemy ksylitol w umiarkowanych, kontrolowanych ilościach, tak aby wykorzystać jego smakowitość oraz prozdrowotne właściwości.