Błędy żywieniowe które widać na twarzy

Błędy żywieniowe które widać na twarzy

Błędy żywieniowe, które widać na twarzy

Czy wiesz, że to co jesz i pijesz wpływa nie tylko na Twoją sylwetkę ale również na wygląd i kondycje Twojej skóry? Skóra jest jednym z największych organów naszego organizmu- jej powierzchnia zajmuje ok 1,5-2 m2. Codziennie chroni nas, nasze narządy przed czynnikami zewnętrznymi, utrzymuje odpowiednią temperaturę naszego ciała a także kontroluje utratę wody m.in podczas wysiłku fizycznego oraz gorączki. Promienna, gładka i elastyczna skóra zwłaszcza twarzy jest oznaką młodości i zdrowia. Niedobory składników mineralnych i witamin takich jak cynk, selen, witamina C, A, E, niacyna, ryboflawina (B2), pirydoksyna (B6), a także nieodpowiednia podaż aminokwasów oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych mogą powodować zaburzenia w jej funkcjonowaniu, które widać gołym okiem.

Zbyt mała lub zbyt duża kaloryczność diety

Dostarczanie różnych składników diety w zbyt małej ilości powoduje ich niedobory. Często objawiają się one poprzez zmiany skórne, wypadanie włosów czy kruchość paznokci. W momencie gdy kaloryczność diety jest zbyt mała w porównaniu do naszego zapotrzebowania prawdopodobnie ograniczona jest również podaż witamin i składników mineralnych. Zbyt restrykcyjna dieta skupiająca się np jednym składniku odżywczym- dieta wysokobiałkowa, wysokowęglowodanowa, kapuściana, sokowa czy wysokotłuszczowa prowadzi do zaburzenia równowagi między występowaniem tych składników w organizmie co może być widoczne na skórze. Dieta zbyt kaloryczna również może zaburzać proces przetwarzania niektórych elementów w organizmie a w konsekwencji ich kumulacje lub odkładanie. Co może objawiać się nadmiernym wydzielaniem sebum, powstawaniem wyprysków lub trądziku. Należy zwracać uwagę na odpowiednie dostosowanie energetyczności jadłospisu, a także dostarczanie składników mineralnych i witamin zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem.

Zbyt małe spożycie warzyw i owoców

Warzywa i owoce są cennym źródłem witamin i minerałów. Największe znaczenie w utrzymaniu odpowiedniej kondycji skóry mają związki przeciwutleniające, które chronią przed działaniem wolnych rodników. Utlenione formy wolnych rodników niszczą lipidy, białka oraz DNA prowadząc do skrócenia długości życia komórek oraz przyspieszenia ich śmierci, co powoduje przedwczesne pojawienie się zmarszczek.

Karotenoidy są odpowiedzialne za pigmentacje skóry, czyli za jej odcień. Mają one działanie fotoprotekcyjne tzn. chronią naszą skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Mogą łagodzić nadwrażliwość na działanie słońca u osób o bardzo jasnej karnacji, a także spowolnić proces starzenia się skóry związany z ekspozycją na promienie słoneczne. Odpowiednia podaż karotenoidów wspomaga działanie kremów z filtrem. Możemy je znaleźć w takich produktach jak marchew, sok z pomidorów, morele suszone, natka pietruszki, jarmuż czy szpinak.

Witamina C poza właściwościami antyoksydacyjnymi i działaniem wspomagającym odporność, jest też niezbędna do wytworzenia kolagenu. Kolagen pozwala na utrzymanie odpowiedniej jędrności i elastyczności skóry i może opóźnić powstawanie zmarszczek. Produkty bogate w ten składnik to przede wszystkim papryka, warzywa kapustne- kapusta, kalafior, brukselka, brokuły a także owoce jagodowe czy cytrusowe.

Witamina E nazywana „witaminą młodości” opóźnia procesy starzenia się skóry i występowanie zmarszczek. Ponadto wraz z witaminą A jest stosowana w leczeniu trądziku. Możemy ją znaleźć w tłustych produktach takich jak np. orzechy czy oleje roślinne.

Zbyt małe spożycie produktów z pełnego przemiału

         Produkty pełnoziarniste takie jak kasze, ryże, makarony i pieczywo pełnoziarniste są bogactwem cynku, selenu oraz witamin z gr B. Ich niedostateczna podaż może skutkować wypadaniem włosów, występowaniem zmian skórnych czy opóźnieniem gojenia się ran, dlatego warto pamiętać o ich odpowiedniej spożyciu w diecie.

Niedostateczne spożycie tłuszczów, a w szczególności Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT)

Najbardziej zewnętrzna warstwa skóry- naskórek pełni zasadniczą funkcje ochronną i zapewnia równowagę między środowiskiem wewnętrznym oraz zewnętrznym. Zaburzenia w funkcjonowaniu tej warstwy, mogą objawiać się poprzez tzw. suchość skóry.  Może być ona związana ze zbyt małą podażą wody ale nie tylko. Często przyczynę stanowi nieodpowiednia ilość kwasów tłuszczowych w diecie, które stanowią niezbędny budulec skóry. Ponadto kwasy tłuszczowe omega-3 mają udowodnione działanie przeciwzapalne, dzięki czemu są stosowane w łagodzeniu stanów zapalnych skóry, a nawet wspomagają leczenie atopowego zapalenia skóry. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe czyli te z grupy omega-3 i omega-6 możemy znaleźć w takich produktach jak płynne oleje roślinne- oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, ale także w tłustych rybach morskich- łosoś, śledź, makrela; orzechach oraz w awokado.

Zbyt duże spożycie produktów przetworzonych w tym słodyczy

Nadmierne spożycie produktów wysoko przetworzonych bogatych w cukier i tłuszcze nasycone oraz trans (np. Słodyczy) może powodować powstawanie wyprysków na twarzy, plecach i ramionach. Produkty te powodują wzmożone wytwarzanie łoju i blokują pory przez co zaleca się ich ograniczenie w przypadku nawracającego trądziku. Produkty przetworzone typu instant- zupki, dania gotowe a także słone przekąski typu paluszki, chipsy, krakersy itp ze względu na dużą ilość soli powodują podniesienie ciśnienia tętniczego krwi a w konsekwencji mogą prowadzić do zatrzymywania wody w organizmie w postaci obrzęków

Nadmierne spożycie nabiału

Wykazano, że zbyt duża podaż produktów mlecznych w tym serów, twarogów oraz mleka może powodować nadmierne wydzielanie sebum, które może wzmagać występowanie trądziku.      Jednak produkty mleczne fermentowane takie jak np. jogurty probiotyczne, maślanki czy kefiry ze względu na zawartość bakterii kwasu mlekowego i ich działanie modulujące na florę bakteryjną jelit, a w konsekwencji działanie przeciwzapalne, wskazuje się jako korzystne w terapii atopowego zapalenia skóry. Produkty z tej grupy należy więc spożywać w umiarze i obserwować ewentualne skutki „na własnej skórze”.

Nadmierne spożycie alkoholu

Nadmierne picie alkoholu jest niezalecane z wielu powodów zdrowotnych- stłuszczenie lub marskość wątroby, niewydolność nerek, miażdżyca, nadciśnienie itd. Ponadto niektóre skutki picia alkoholu widać gołym okiem. Jednym z nich jest zatrzymywanie wody w organizmie. To zjawisko możemy zaobserwować po „zakrapianej” imprezie w postaci obrzęków, głównie w okolicach oczu. Skutkiem długotrwałego spożywania alkoholu jest także powstawanie zaczerwieniem w okolicach policzków i nosa. Aby zachować promienność jędrność i zdrowy koloryt skóry twarzy zalecamy ograniczenie spożycia alkohol do maksymalnie jednej lampki (do 200 ml) wina czerwonego w tygodniu.

Podsumowując zrównoważona dieta bogata w warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste i zdrowe tłuszcze, a także ograniczająca spożycie przetworzonej żywności- słodyczy, alkoholu i soli wpływa korzystnie na kondycję skóry. Wspomaga utrzymanie jej jędrności, elastyczności i blasku a także opóźnia proces jej starzenia się.

 

Pappas A, Liakou A, Zouboulis CC. Nutrition and skin. Rev Endocr Metab Disord. 2016

Piccardi N., Manissier P. Nutrition and nutritional supplementation Impact on skin health and beauty, Dermato-Endocrinology 2009